Miun blogini lukijat eivät ole pelkästään miulle tuntemattomia henkilöitä, heitä on myös lähellä. Yksi esimerkiksi asuu tässä samassa pihassa.

Juuri häneltä mie sain pyynnön kommentoida tämänpäiväisissä lehdissä uutisoituja tapauksia, joissa kummassakin oli osallisena mustalaisia. Mie lupasin miettiä asiaa.

Kyse on tästä ja tästä uutisesta.

Mustalaisyhteisössä on eräänlainen kirjoittamaton laki siitä, ettei toisten asioihin saisi puuttua. Puuttumisella tarkoitetaan oman mielensä jakamista tai asian selvittelyä muiden (kuin asianomaisten) kanssa. Puuttumista ei pidetä lojaalina eikä oikeana. Miekään en halua puuttua muiden asioihin enempää kuin on tarpeen enkä mie siksi voi juurikaan näitä asioita kommentoida. Miusta molemmat tapaukset ovat ikäviä ja hirveitä.

Tapauksessa, jonka mie ensiksi mainitsin, tekijät eivät ole miun tuttujani. Toisessa tapauksessa mie tiedän juttuun liittyvät ihmiset ja tilanteeseen johtaneet tekijät (jotka on jo juoruttu moneen kertaan ympäri Helsinkiä) mutta nämäkään ihmiset eivät ole miun porukoita tai muuten läheisiä.

Jälkimmäiseksi mainitun tapauksen kohdalla miun naapuri kysyi, että ”Miksi? Eikö välejä voisi vain yksinkertaisesti katkaista?” Samaan syssyyn hän kertoi erään naisen seurustelleen aikoinaan vuorotellen hänen kaikkien (kolmen) veljensä kanssa, eikä se ollut tuottanut sen kummempaa skismaa.

Niin… Meillä asia on hieman toisella tavalla.

Mustalaiskulttuurissa meillä on melko tarkat käsitykset siveydestä ja asioiden sopivuudesta ja oikeellisuudesta (tai päinvastoin). Myö käytetään mm. sellaista ilmaisua, kuin ”ei saa sekoittaa”, joka sanotaan yleensä puhuttaessa siitä, millaisia asioita ei saa sekoittaa keskenään. Puhdas ja likainen sellaisenaan tulevat varmasti nyt siun mieleen, mutta toinen tällainen asia on sukulaiset, eli keskenään läheistä sukua olevat ihmiset.

Miten mie sen parhaiten selittäisin. Jos nyt vaikka nainen nimeltä X seurustelee miehen, Y, kanssa ja pari eroaa, ei X saa myöhemmin ottaa seurustelukaverikseen/puolisokseen Y:n veljiä, läheisiä serkkuja, setiä tai enoja, koska muuten Y ja määrittelemätön sukulaismies sekaantuvat. Sama on tietysti miesten kohdalla, Y ei seurusteltuaan X:n kanssa saa myöhemmin ottaa kumppanikseen X:n sisaria, läheisiä serkkuja, tätejä, jne.

Yleensä tällaista ei tapahdu ja jos tapahtuu, asiat selvitetään tavoilla, joista ei riitä lehdille uutisen tynkää.

Huomautuksena loppuun mie vielä sanon, että mie en puolusta tapahtunutta asiaa, mie vain kerron teoreettisesti miten seurustelu puolison sisaren tai veljen kanssa kulttuurillisesti nähdään.

 

Parempaa huomista!