Tälle päivälle mie lupaan muutaman juhlan, niin ei mene liian hitaaksi.

 

Helluntai

Vietetään osin.

Kenellä on usko Jumalaan ja kristilliset asiat sydäntä lähellä, haluaa tavalla tai toisella viettää Pyhän Hengen juhlaa. Myö ei olla ikinä juhlittu helluntaita sen kummemmin kuin keskittymällä sen ajatukseen, tosin muiden pyhien tapaan tavallista paremmat ruuat olen laittanut pöytään.

Helluntai on (muutaman muun pyhän joukossa) yksi niistä päivistä, jolloin kaalolla tulee tarve päästä kokouksiin vaikkei siellä normaalisti kävisi juuri koskaan.

 

Isänpäivä, äitienpäivä

Vietetään, yleisesti, lue rivien välistä nyt sana ”jos.” Jos löytyy näille päiville merkityksen antava henkilö tai jos päivää ei pidetä mustalaiselle sopimattomana tai liian kaajeenmoisena (valkolaismaisena). Totuushan on kyllä, ettei näissä päivissä ole mitään ”kaajeenmoista” tai väärää, kyllähän meillä jokaisella on omat vanhemmat, joiden tehtävää kasvattajina ja huolehtijoina ei miusta millään lailla pidä vähätellä vaikkei näiden juhlien nimi välttämättä joka kaalon suuhun käykään.

Kumpikin juhla on silti tärkeä, ja jokainen jossittelujen ulkopuolelle jäävä näitä viettää omalla tavallaan.

Kumpaankin juhlaan kuuluu olennaisena osana juhlavalmistelut: Hankitaan päivän päätähdelle lahja, siivotaan juhlanviettopaikka (yleensä henkilön koti), hankitaan tavallista parempia ruoka- ja leivonta-aineksia, laitetaan hyvät ruuat ja leivotaan jotain. Täytekakku nyt löytyy joka pöydästä, muuten mahdollisuudet ovat rajattomat.

Päivänsankari, vanhin, saa parempaa kohtelua ja mahdollisuuksien mukaan helpotuksen kotitöistä. Lahjankin päivänsankari saa. Kovin henkilökohtaisia lahjoja ei yleensä anneta, vaan pysytellään  linjalla kukat-suklaa-hajuste-vaatekappale (ei alusvaate)-lahjakortti, päivällinen valmiissa pöydässä,… Kortti on suosittu kapistus, koska harva haluaa mainita päivästä ja sen merkityksestä suoraan omalle vanhimmalleen, kortilla asian voi kertoa helpommin.

Omasta äitienpäivästäni mie täällä jo kerroinkin.

Seuraava juhla: Itsenäisyyspäivä, josta kuulette huomenna.