Juhannus

Vietetään.

Juhannus mielletään ennen kaikkea kesän juhlaksi, mutta ihmisestä itsestään riippuu miten hän Juhannuksen ajattelee ja haluaa viettää.

Ihminen, joka kaipaa tapahtumia ja jännitystä ja on kenties hieman uhkarohkeakin, pakkaa kamppeensa ja lähtee leirintäalueelle jonka tietää etukäteen olevan kaaleitten kansoittama. Missä on paljon mustalaisia, tapahtuu ihan varmasti, varsinkin Juhannuksen aikaan.

Ihminen, joka rakastaa rauhaa ja haluaa säilyttää sen ja, pysyttelee joko kotikylässään tai etsii rauhallisemman paikan, jonne muita mustalaisia ei eksy edes vahingossa. Näin rauha ja rauhallinen Juhannus turvallisuuskysymyksestä nyt puhumattakaan on taattu.

Ihminen, joka kaipaa Juhannuksena hengellisiä elämyksiä ja Sanaa, ja joka toisaalta haluaa nähdä muita tummia (silti vähän rauhallisemmissa merkeissä) lähtee Keuruulle telttakokouksiin. Vaikka kyllähän Keuruullekin lähtijältä rohkeutta kysytään; paljon mustalaisia on sielläkin, eivätkä kaikki tulijat kuitenkaan ole hartaassa uskossa. Keuruu kun on tunnettu paikka siitä, että nuoret, vasta lähteneet, hakeutuvat sinne ”näytille” ja tapaamaan muita nuoria. Osa saattaa olla maisteissa. Tappeluilta ei siksi aina vältytä ja niistä on monena vuonna kuultu täällä Stadissa asti.

Miula on kokemusta kaikista edellä mainituista Juhannuksenviettotavoista, ja mie olen kokenut vaihtoehdon nro. kaksi ehdottomasti parhaaksi ainakin näin lapsiperheen kannalta. Meidän perhe on siis yleensä ennen Juhannusta suunnannut auton keulan kohti miun kotiseutuja ja pysytellyt siellä viikon, joskus kaksikin, riippuen vähän R:n töistä. Tänä vuonna Karjala kutsuu taas ainakin viikoksi. Siellä meillä on tarjolla paitsi miun sukulaisia, myös rauhaa ja rauhallisempaa olemista, päästään pois täältä aika hektisestäkin pääkaupungistamme. Miun ainakin on hankala heittäytyä ihan ”vapaalle” täällä, tuntuu että täällä se ”kiire” on enemmän sääntö kuin poikkeus. Ja onhan siellä meille tarjolla kaikenlaista muutakin mukavaa tekemistä, souteleminen ja juhannuskokko ainakin ovat yhtä jokavuotisia perinteitä kuin mansikkakakku ja grillaaminenkin :-)

Mie olen monesti kuullut hehkutusta valtaväen järjestämistä Juhannushäistä, mutta kyllähän se rakkaus roihuaa Juhannuksena mustalaisillakin, Juhannus kun on monen nuoren (tai uuden) parin unelma ja odotusten kohde. Se on hyvinkin sitä aikaa kun lähdetään kaverin kelkkaan onnea ja vapaata yhdessäoloa hakemaan sieltä mihin tie vie.

Seuraava juhla: Laskiainen, josta lisää huomenaamulla.