Tämä synnytystupauutinen on ollut miula mielessä parinakin päivänä ja miusta idea päällisin puolin vaikuttaisi hyvältä.

Nykyäänhän välimatkat sairaaloihin ovat isommat niin ettei se ajoitus tuolla Lapissakaan varmaan aina ole ihan parhain mahdollinen. Tuommoisia tupia kun olisi, niin eivätkö välimatkatkin lyhenisi?

Toisaalta mie mietin omaa kurjaa sairaala-ahdistustani. Se on omalla laillaan vähän hauskaa, enhän mie ole elänyt sitä aikaa että sairaalaan kun meni, niin sieltä ei elävänä enää tultu. Miun mummo (korkeassa iässä ovat jo) on monesti puhunut vanhoista asioista ja ajoista ja aika rankkaahan se on ollut. Sillä mie ymmärrän kyllä, että mummo ja niitten ikäpolven ihmiset vieroksuvat sairaaloita melkein yli kaiken, pelkkä sanakin kuulemma kuulostaa ihan viimeiseltä ehtoolliselta.

Mie nyt en näe sairaalaa ihan tuommoisena mörkönä, mutta kyllä se sairaala jonkinlaiselta kirosanalta miunkin korvissa kuulostaa ja on kuulostanut ihan lapsesta saakka. Mie kutsun sitä sairaala-ahdistukseksi mutta voihan sille olla parempikin nimi olemassa. Tuo silti kertoo hyvin sen, mikä miun olotila on sairaalassa, ahdistunut, jos en sitten tosissaan ole sairaalahoidon tarpeessa. Onneksi olen harvoin ollut, lähinnähän mie olen saanut omakohtaista kokemusta ”sairaalahoidosta” jokaisen lapsen kohdalla. Silloinkin mie olen kyllä pyytänyt, että kunnon mukaan meidät laskettaisiin pian Mökille. Myö ollaan varmaan oltu onnekkaita, pisin sairaalareissu on kestänyt kolme vuorokautta.

Mutta siihen ahdistukseen, mie en kyllä keksi sille mitään muuta selitystä kuin se sairaalamainen ympäristö. Ei se tunnu kodilta eikä kodikkaalta. Toisaalta se oleskelun rajoituskin on ehkä yksi syy miun ahdistukseen, sie kun et oikein ulos tai osaston ulkopuolelle vauvan kanssa saa mennä. Jos mie ajattelen miten tekisin Mökillä, niin varmaan lämpimillä ilmoilla, kesällä, nukuttaisin pienenkin vauvan parvekkeella uneen ja nauttisin leppeästä iltatuulesta. (Monen päivän sisällä oleminen ahdistaa sekin.)

Toisaalta mie mietin tuota ”matalaa riskiä”, voiko mistään olla varma? Tietysti riittävillä valmiuksilla ja kohtuullisen lyhyellä välimatkalla sairaalaan tuo voisi olla oikeasti turvallinen ja hyvä ajatus. Saa nähdä, mitä asiasta päätetään…

Mitenkä on, rakkaat lukijat, kumman puoleen te kallistuisitte, sairaalan vai pienemmän tupayksikön?